powerfoods

Dukan Dieet

Het Dukan is een proteïnedieet door Dr.Pierre Dukan uitgedacht en is op, hoe kan het ook anders, gewichtsvermindering gericht. Met het dieet is het vooral de bedoeling dat er veel proteïnen worden genomen en dat de koolhydraten en lipiden worden verminderd. Deze methode zet het lichaam aan dat de vetreserves worden gebruikt als voeding voor de spieren. Het Dukan dieet is meer populair in Frankrijk, waarschijnlijk omdat deze Dr.Pieree Dukan een Fransman betreft. Maar wereldwijd heeft dit dieet ook volgers genoeg om hier aandacht aan te besteden. We zullen kort samenvatten wat er verwacht word als je dit dieet volgt.

Het 4 Stappenplan:

Het Dukan dieet geeft aan dat je met het 4 fasen stappenplan je streefgewicht zal halen. De verschillende fasen zorgen ervoor dat je snel zal afvallen naar je streef gewicht en daar dan op zal blijven.

Fase 1 – Aanvalsfase

Dit is de basis van het dieet. Deze fase is helemaal afhankelijk van het aantal kilo’s die je wil afvallen. Deze fase duurt zo lang als je kilo’s kwijt wilt. Bijvoorbeeld; Als je rond de 20 kilo wil afvallen dan zal deze fase 7 tot 10 dagen duren. Voor rond de 10 tot 20 kilo, 5 dagen. Voor 5 kilo en minder rond de 3 dagen. In deze fase is het vooral zaak dat je eieren, kip, vis en mager vlees eet. Deze producten moeten worden bereid zonder vet. Daar staat wel tegenover dat er zoveel van gegeten kan worden als men wil. Deze fase moet je minimaal anderhalve liter water drinken per dag. De light drankjes zijn ook toegestaan. Vet vlees zoals lams en varkensvlees is niet toegestaan. Voor zover kort fase 1

Fase 2 – Alternatieven

In fase 2 ga je je streefgewicht bereiken, tenminste dat is de bedoeling. Per week is het mogelijk 1 kilo af te vallen. Deze fase kan dan ook een tijdje duren. In deze fase eet je afwisselend eiwitten, onbeperkt groenten, vlees en zuivel. (wel vetvrije zuivel) Het is de bedoeling dat je de ene dag groenten met vlees eet en de andere dag veel eiwitten. Groenten die je mag nemen zijn onder andere tomaten, radijns, bieten, spinazie, prei, asperges, broccoli, kool, witlof, champingons en ga zo maar door. Hier is genoeg keuze voor handen.

Fase 3 – Stabiliseren

De Stabilisatie fase geeft al aan dat de fase hiervoor je streefgewicht hebt behaalt en deze moet gaan stabiliseren. Dit doe je door middel van in de fase te werken aan een ‘normaal’ eetpatroon. 1 keer per week komt de eiwitdag hierin nog maar voor. De rest van de week is het de bedoeling dat je gezonde, gevarieerde maaltijden neemt, zoals volkoren brood en fruit.  De lengte van deze fase is afhankelijk van het aantal kilo’s. Als je 5 kilo bent afgevallen moet je 50 dagen in deze fase blijven. Het sommetje hiervoor is heel simpel; 5 kilo x 10 = 50 dagen.

 

Fase 4 – Voortgang

Deze fase is het voortzetten voor de rest van je leven met het eetpatroon wat je in de vorige fases hebt bereikt en vast te houden. De voorgaande fases ging het om afvallen, vasthouden en werken aan het eetpatroon en niet terug vallen in je ‘oude’ eetpatroon. In deze fase moet je elke week 1 dag fase 1 dag inplannen.

Ook bij dit dieet is het belangrijk dat je meer moet bewegen, na fase 1 – aanvalsfase zal je rond de 30 minuten per dag moeten bewegen. Niet onbelangrijk is ook het drinken van minimaal 1.5 liter water per dag.

Ervaringen van mensen laten weten dat het dieet effect heeft op de korte termijn, maar dan al snel is er de kans dat mensen die het volgen terug vallen op hun oude (ongezonde) gewoonten. Ook komt er bij dat deze manier van dieëten wel een bepaalde discipline vraagt van de persoon die het dieet volgt.

Gezond koken met het hele gezin!

Gezond en verantwoord eten is voor iedereen belangrijk en dat geldt zeker voor opgroeiende kinderen. FitChef Family, het derde deel in de FitChef-reeks, maakt goed eten toegankelijk voor de hele familie.

Gezond en verantwoorde recepten voor het gehele gezin

Aantrekkelijke lekkere en snel klaar gerechten

Lekker en gezond!