atkins dieet - afvallen met tips

Atkins dieet

We zullen een korte beschrijving geven over het Atkins dieet, we gaan niet heel diep op bepaalde facetten van dit dieet in.

Het Atkins dieet is koolhydraatarm dieet en levenslang dieet plan. In 1972 door cardioloog Robert C. Atkins ontwikkeld. Het Atkins dieet beperkt je in koolhydraten inname, eiwitten en vetten worden meer opgevoerd. Het Atkins dieet heeft verschillende fases voor gewichtsverlies en onderhoud. Te beginnen met een zeer lage koolhydraten dieet plan. Het Atkins dieet, officieel het Atkins Nutritional Approach is beschreven in veel boeken en leende zich voor het lanceren van de low-carb dieet trend.

Iedereen heeft wel eens gehoord van het Ankins dieet. Het Atkins dieet is een bekende Koolhydraat arme dieet. Als je dit dieet volgt moet je veel eiwitten en vet eten en heel weinig koolhydraten.

Het Atkins dieet bestaat uit 4 fases:

Fase 1 – Inductie:
In deze fase mag je per dag maximaal 20 gram koolhydraten eten. Door dit te doen zal je lichaam van verbranding van je koolhydraten over gaan naar vetverbranding. Deze fase is minimaal 2 weken en kan ook langer worden gevolgd. Deze fase mag je veel vlees, vis, gevogelte, groenten, eieren, olijfolie, room en andere vetten.

Fase 2 – Continu gewichtverlies fase:
Het streefgewicht is het doel van fase 2. Afvallen totdat het gewicht bijna bereikt is. Met deze fase komen er van producten van fase 1 en voegt deze toe in deze fase. Zoals meer rood fruit, groenten, noten, zaden, kwark en meer..

Fase 3 – Pre Handhavingsfase:
In deze fase leer je welk koolhydratenniveau bij je zal passen om je streefgewicht te behouden. Hier zullen de laatste kilo’s worden verloren.
Deze fase bepaald dat je meer producten mag toevoegen zoals peulvruchten, granen, (andere soorten) fruit, groenten met meer koolhydraten.

Fase 4 – Handhavingsfase:
Door nu aan het principe te houden van het dieet en de voor jou hoeveelheid koolhydraten kan je volgens het dieet makkelijk op je ideale streefgewicht blijven.

Vaak is het zo als mensen deze 4 fases doorlopen hebben langzaam weer terug naar ‘oude  gewoontes’ wat betreft hun eetpatroon gaan. Dit zal ten kosten gaan van het behaalde streefgewicht. Ervaringen laten zien dat men veel moeite heeft met het volhouden van het Atkins dieet omdat je zo beperkt ben met eten. Dus komen de koolhydraten weer in het normale eetpatroon.

Voordelen op korte termijn Koolydraat arme diëten zoals het Atkins dieet zorgt zeker voor gewichtverlies. Voornamelijk komt dit doordat de ingenomen voeding minder calorieën bevat. Het gewichtsverlies hangt helemaal af hoe lang het dieet zal worden gevolg en daarbij het aantal colorieën wat je binnen krijgt en niet te vergeten de intensiteit van beweging. Voor diabetici heeft het en gunstige effect op de regulering van de bloedsuikerglucosespiegel net zoals andere dieëten dit zullen hebben.

Het doel van het Atkins dieet
Het doel is van het Atkins dieet om je te helpen je eetpatroon te veranderen, naar de maatstaven van het Atkins dieet. Het dieet claimt dat het een gezonde levenslange benadering van het Atkins je zal helpen met afvallen, meer energie, verbeteren van diverse gezondheidsproblemen. Over het Atkins dieet zijn wetenschappers het nog niet eens of het op lange duur een positief of negatief effect kan hebben. Wel is het zo dat het een dieet is die je moet willen volgen omdat er wel degelijk voeding vermeden moet worden, volgens het dieet.

Tot slot

De belangrijkste voedingsbronnen focus van het Atkins dieet is het eten van de juiste balans van koolhydraten, eiwitten en natuurlijke vetten voor een optimale gewichtsverlies en gezondheid. Volgens het Atkins-dieet, zwaarlijvigheid en de daarmee samenhangende de verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 en hart en vaatziekten, zijn de schuld van de typische low-fat, hoog-koolhydraat dieet. Het Atkins dieet claimt dat je niet hoeft vet vlees te vermijden of trainen om overtollige vet te verminderen. Volgens Atkins het tegendeel, het regelen van de juiste koolhydraten en het eten van natuurlijke vetten is wat essentieel is.

Zoals eerder vermeld in het bovenstaande stukje spreken de wetenschappers elkaar tegen met de voor en nadelen van dit dieet. Als je dit dieet toch zou willen volgen onderzoek dan eerst of het wel wat voor jou is en of op de lange duur effectief is voor jezelf. Meer uitgebreide informatie kun je lezen bij Wikipedia

Gezond koken met het hele gezin!

Gezond en verantwoord eten is voor iedereen belangrijk en dat geldt zeker voor opgroeiende kinderen. FitChef Family, het derde deel in de FitChef-reeks, maakt goed eten toegankelijk voor de hele familie.

Gezond en verantwoorde recepten voor het gehele gezin

Aantrekkelijke lekkere en snel klaar gerechten

Lekker en gezond!